HTML

Lilypie Kids birthday Ticker
Lilypie First Birthday tickers

mundzug

Napló rólunk, hogy ne kelljen mindent szóban elmondani...

Friss topikok

  • cirip: és milyen szép kis takarója van a legkisebb Bordának :) (2012.01.31. 20:23) Levegőzés
  • szöszmöszke: Köszönjük szépen! Tegnap jöttünk haza, mindketten jól vagyunk. Lassan készülnek majd további Berci... (2012.01.05. 11:38) Berci, 2012.01.01. 11:05
  • WineSongAceHorse: A második képhez tartozó szöveg eredetileg: Bíró sporttárs! Ez legalább másfél méteres les volt, a... (2011.12.12. 20:10) Foci Marciéknál
  • szöszmöszke: Ügyes vagy! Én bár értettem a szavakat, nem tudtam kitalálni segítség nélkül. :) (2011.10.26. 14:12) Bendus és a német
  • tollseprű: Halihó! Szuper helyen laktok! :) Nálatok már karnevál van? :) (2011.02.09. 22:42) Iskolahívogató

Linkblog

GA

Óvódai napirend

2008.10.06. 10:59 szöszmöszke

Az idén augusztustól nagy átalakítások voltak a német óvóda szerkezetben. A mi óvódánk is sok mindenben megváltozott. Már nincsenek nagyok (iskolás napközis gyerekek 12 évés korig) és kicsik (6 hónapostól 2 évesig), csak szigorúan a 2-6 éves korosztály látogatja az intézményt. Ők viszont életkorilag vegyes csoportokban. Ezzel együtt a napirend is átalakult: a kis projekteket most már a saját csoportban csinálják és minden csoportban ugyanazt. A szabad játék idejére kerültek a hetente változó, egyes óvónőkhöz köthető ajánlatok. Morgenkreis már csak hetente egyszer van és most már tényleg reggel. Ott kerülnek kihirdetésre a heti projekt témák, a szabad játék ajánlatok, az aktuális születésnapok és egyéb információk. A reggeli mellett mostantól az uzsonna is közösen és szabadon van, csak az ebéd maradt a csoportban.

Lássuk csak, hogy is néz ki egy 4 éves magyar kisfiú német óvódai napirendje a gyakorlatban.

 

                              Hétfő    
KeddSzerda
Csütörtök
Péntek

7.30-10.30 

Szabad játék      reggeli

9.00 Morgenkreis
8.30 Sprachförderung

8.15 Zeneiskola

9.30 Sprachförderung

 8.30 Spachförderung
10.30 Rendrakás     
10.45 CsoportfoglakozásokStuhlkreis vagy Születésnap
KleinprojekteKleinprojekteSzabad játékStuhkreis vagy Születésnap
11.30 Kinti szabad játék     
12.30 Ebéd     
-14.00 Csendes pihenő (nem alvás, mese olvasás, Legozás, stb)    Kinti játék, mert az óvóda 14.00-kor zár
14.00-16.45 szabad játék,   közben uzsonna  14.00-15.00 Turngruppe (torna)  

 

 A csütörtök  "laza" nap, akkor egész nap szabad játék van. Az igazat megvallva a múlt hét óta ilyen sűrű Bendus programja, mert akkor kezdődőtt el a Sprachförderung. Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy amióta bejöttek a foglakozások, szívesebben jár óvódába. Szerintem szüksége van arra, hogy egy felnőtt irányítsa, vezesse a játékot, mert így jobban be tud kapcsolódni ő is. Ezáltal felszabadultabb és talán a német is jobban ragad rá. Kb. két hete volt, hogy beszélgettünk az óvónővel és mindketten úgy láttuk, hogy Bendus mostanában, a tavaszi önmagával ellentétben elég rosszul érzi magát az óvódában. Az óvónő, azon is csodálkozott, hogy itthon Bendus néha mond német szavakat, mert az óvódában a "ja"- és a "nein"-n kivül semmit sem mondott addig. Ez most változni látszik, mindketten bizakodunk. Már kérte a "grüne Schaufel"-t az óvónőtől, énekli a "Guten Morgen" című dalt, stb. Igaz reggelente még kijelenti, hogy nem akar óvódába menni, de amikor megyek érte délután nem mindig akar hazajönni, pénteken meg azon szomorkodik, hogy nincs hétvégén óvóda.

2 komment

Címkék: óvóda

A bejegyzés trackback címe:

https://mundzug.blog.hu/api/trackback/id/tr63698555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

márta · http://www.prodanmarta.blogspot.com 2008.10.06. 13:02:56

Úgy látszik, normálisak ezek az ambivalens érzések...Enikőnek néha még a Ja-Nein is nehezére esik, de mióta látom, hogy ez másnál is így van, teljesen megnyugodtam. Sprachförderung csak az iskolásaimnak van így konkrétan, Enikőt logopédushoz viszem hetente egyszer, de úgy látom, nem annyira a helyes kiejtésre tanítják, hanem mindig készítenek valamit (pl. gyümölcssalátát, banános tejet) és a tevékenységhez kapcsolódó szavakat tanulják meg.

szöszmöszke 2008.10.06. 13:45:15

Én is megnyugdtam, mikor ráakadtam a blogodra és láttam, hogy nem csak nálunk megy a nyelvtanulás lassan. Mert olyan nehéz megállni, hogy itthon ne fejlesszem, mikor annyira szeretnék neki segíteni. Persze aztán ha megtanulja az én rossz németemet, akkor meg később lesznek problémái.
Itt a Sprachefölderung 4 éves kortól van, mert ez ipari régió, sok-sok nyelvi problémás bevándorlóval. Nagyon szimpatikus nekem, amit a logopédus csinál Enikővel, sokkal hatékonyabb és kellemesebb, mintha ülnének és szavakat ismételgetnének.
süti beállítások módosítása