HTML

Lilypie Kids birthday Ticker
Lilypie First Birthday tickers

mundzug

Napló rólunk, hogy ne kelljen mindent szóban elmondani...

Friss topikok

  • cirip: és milyen szép kis takarója van a legkisebb Bordának :) (2012.01.31. 20:23) Levegőzés
  • szöszmöszke: Köszönjük szépen! Tegnap jöttünk haza, mindketten jól vagyunk. Lassan készülnek majd további Berci... (2012.01.05. 11:38) Berci, 2012.01.01. 11:05
  • WineSongAceHorse: A második képhez tartozó szöveg eredetileg: Bíró sporttárs! Ez legalább másfél méteres les volt, a... (2011.12.12. 20:10) Foci Marciéknál
  • szöszmöszke: Ügyes vagy! Én bár értettem a szavakat, nem tudtam kitalálni segítség nélkül. :) (2011.10.26. 14:12) Bendus és a német
  • tollseprű: Halihó! Szuper helyen laktok! :) Nálatok már karnevál van? :) (2011.02.09. 22:42) Iskolahívogató

Linkblog

GA

Az lekvárnak készítésirül való ének I.

2011.07.10. 10:46 WineSongAceHorse

Tudvalevő, hogy fűnyírás előtt a fáról lehullott barackot össze kell szedni, ellenkező esetben a fűnyíró hajlamos a gyepet beteríteni szmöttyedt állagú, az enyészet különféle stációiban leledző barackdarabokkal. A fű levágása az én privilégiumom, de a barackok összeszedéséhez nem fűlött a fogam. Családunk humán erőforrásait számba véve Vackorra esett a választásom: ugyan gyógyítaná már ki a barackokat a vödrön kívül való létezés állapotából. S Vackor hajlott is a jó szóra.

Igen ám, de a hullott gyümölcs közt sok ehető is akadt, ezért Bendusnak két edényt is adtunk: egy vödröt a rothadó baracknak és egy nagyobb tálat a még fogyasztható gyümölcsnek. Ez a bonyolítás jelentősen csökkentette Vackor munkavégzési sebességét, mert először is minden barackot öt percig méregetett, mielőtt azt a két kategória valamelyikébe sorolta volna be, s ha a megalapozott döntés megszületett, akkor egy-két perces kiselőadásban ismertette a lezárult projekt jelentősebb mérföldköveit, a felmerült kihívásokat s végül a döntés kimenetelét.

Eleinte úgy tettem, mintha a fűnyíró zajától nem hallanám a mondandóját, de Vackit ez nem zavarta, s jobb híján Bozont cicának ismertette a barackválogatás rejtemeit. Ezért aztán nekem is be kellett szállnom a barackszedésbe, s tényleg kiderült, hogy viszonylag sok gyümölcs egyensúlyoz a fogyaszthatóság határán: komoly baja nincs, de az eséstől megpuhult, s egy-két napon belül megrothadna. Megszületett a közbülső kategória: a "lekvárba-pont-jó-lesz" barack. 

Szöszmösz lekvárrecepteket guglizott, Vackor összeszedte a barackok jelentős részét, én pedig fűnyírás után cukrot hoztam a boltból. Persze semmi sem olyan egyszerű, mint első látásra tűnik: Szöszmösz kicsit leforrázta a kezét az előkészítés során, én pedig ragaszkodtam azon sejtésemhez, hogy kuktában is lehet lekvárt főzni. Ötletemet alátámasztandó az interneten publikáló auktoritásokhoz fordultam: találtam is a neten egy receptet, miszerint ez lehetséges, de az is írva vagyon benne, hogy a kukta alját disznózsírral kell kikenni, a lekvár tetejére pedig nátrium-benzoátot kell tenni. Ezt akkor így inkább ne. 

Szöszmösz az üvegek előkészítésével kezdte, mosogatószeres vízet tett egy lábosba, és konkrétan kifőzte az üvegeket. A barackokat ezután rövid ideig forró vízbe tettük, ennek következményeképp könnyedén lehúztuk a bőrüket, majd kimagoztuk őket. A forró vízzel kezelt baracknak egyébként már nagyon finom lekvárillata és -állaga van...

Az első kiló megnyúzása után én elvonultam a kertbe bográcsos lecsót készíteni, Vackor is kitiltatott a konyhából, így Szöszmöszre vár a további fejlemények dokumentálása, különös tekintettel arra, hogyan jött ki a gyümölcskilónkénti 26,0 dkg cukorszükséglet a receptek összevetéséből...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mundzug.blog.hu/api/trackback/id/tr113054394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása